Slide

JANUARSKA AKCIJA: -10% na vse OONI PEČKE!

Košarica

V košarici ni izdelkov.

Slide

JANUARSKA AKCIJA -10% na vse OONI PEČKE!

041 374 500

prodaja@ilovepizza.si

Šamotna plošča: Vse o uporabi šamotne plošče v kuhinji

Če kupite štruco kruha pri lokalnem peku ali uživate v pici, pečeni v krušni peči, kaj je tisto, kar najbolj cenite? Predvidevamo, da je na vrhu seznama tista popolno zapečena in hrustljava skorjica. Če se peke kruha in pice pogosto lotite v domači kuhinji, je pravi izziv doseči takšno skorjo. Tu pride na vrsto šamotna plošča. 

V keramični industriji se gline, ki so odporne na deformacije in taljenje pri visokih temperaturah, imenujejo šamoti. Torej šamot ni blagovna znamka? Ne, je svetla glina, pridobljena iz zemlje in je neobičajno odporna na vročino. Ko se šamot in emajl povežeta pri visokih temperaturah, ki presegajo tudi 900°C, tvorita lep, a trden material. In takšna je tudi šamotna plošča. Ker je šamotna plošča neporozna, ne vsebuje nobenih kotičkov in špranj, kjer bi se lahko nastanili mikrobi in vonjave. Vzdrževanje je zato povsem preprosto. 

Šamotna plošča je eno najpomembnejših sredstev za doseganje najboljše napolitanske pice. Zaradi svoje sposobnosti velike akumulacije toplote je primerna tudi za domače pečice. To pomeni, da tudi če se vaš dom ne ponaša z zunanjo pica pečko kot so Ooni ali Glowen, lahko doma s šamotno ploščo še vedno spečete pico, podobno tisti iz krušne peči. 

Kako se uporablja šamotno ploščo?

Šamotna plošča je zelo enostavna za uporabo. Če se boste držali naslednjih korakov za pravilno uporabo šamotne plošče, bodo vaše specialitete iz peči čudovito zadišale in imele nebeški okus. Koraki za pravilno uporabo šamotne plošče so naslednji:

 1. Šamotno ploščo vstavite na sredinsko rešetko ali nosilce v pečici, vklopite pečico na najvišjo možno temperaturo, način ogrevanja naj bo osnovni (gretje od zgoraj in spodaj) in počakajte, da pečica doseže nastavljeno temperaturo. Ta korak običajno traja do 40 minut, odvisno od nastavljene temperature.

Električne pečice se ponavadi segrevajo dlje časa, v nekaterih primerih svetujemo, da je bolje, da izklopite zgornji upor.

 1. Ko lučka za ogrevanje na pečici ugasne, pustite ploščo notri še 10-15 minut.
 1. Tretji korak za pravilno uporabo šamotne plošče je, da v ogreto pečico na šamotno ploščo položite hrano, ki jo želite speči. Na šamotni plošči ne uporabljajte olja ali drugih maščob. V primerjavi s kovinsko površino se lahko čas in temperatura peke s šamotno ploščo razlikujeta. Če prekoračite čas pečenja, verjetno ne boste opazili vonja po zažganem, le hrana bo malce bolj hrustljava.
 1. Za vstavljanje in jemanje hrane iz pečice vedno uporabite list papirja za peko na lesenem loparju za peko. To vam bo zelo olajšalo prenašanje hrane v in iz pečice ter vam prihranilo čas pri čiščenju. Ker je šamotna plošča dokaj lahka, jo lahko po želji tudi vzamete iz pečice, nanjo naložite hrano in jo vrnete nazaj v pečico.
 1. Morebitne ostanke hrane na šamotni plošči lahko odstranite z lopatko ali nožem. 

Kaj je šamotna plošča?

Šamotna plošča je prenosna kuhalna površina, ki se uporablja pri peki v domači kuhinjski pečici. Če si želite peči pice kot pizzaiolo mojstri v vaši najljubši piceriji, je šamotna plošča tisti manjkajoči košček sestavljanke, ki jo potrebujete za peko te preproste, a okusne jedi. Odlična pica kot v Italiji, v udobju vašega doma, je z njo res dosegljiva. Šamotna plošča je izdelek, ki preprosto ne sme manjkati v vaši kuhinji ali pa kot dodatek pri žaru.

Glina, ki se že tisočletja uporablja za kuhanje, je še danes bistvenega pomena za enakomerno kuhanje brez olja in drugih maščob, kar poudari naravne okuse hrane. Šamotna plošča je moderna različica najbolj starinske oblike kuhalne površine, ki nudi ponovno odkrivanje pristnih in naravnih okusov ter enostavno in popolno kuhanje brez nevarnosti opeklin. Naj poudarimo, da šamotna plošča ni enaka loparju za pico, ki je običajno v obliki lopatice z dolgim ročajem, in se uporablja za varno odstranjevanje pečenih jedi iz pečice.

Šamotna plošča enakomerno zadržuje toploto po celotni površini in je težja, kar pomaga, da testo na osnovi kvasa za pico (ali morda fokačo in kruh) med peko bolj enakomerno vzhaja, medtem ko spodnji del skorje testa ostane hrustljav. Šamotna plošča mora biti malce težja, da se lahko tanko testo razširi po zgornji površini kamna za pico. Preprost odgovor na vprašanje “Kaj je šamotna plošča?” je, da je to orodje za peko, ki ga lahko uporabite za peko katerekoli vrste pice, kruha ali ostalih jedi. 

Potrebno je upoštevati, da ima šamotna plošča običajno premer okoli 40 centimetrov. Za debelejše testo za sicilijansko pico je najboljša izbira pravokotne šamotne plošče, namesto okrogle. 

Šamotna plošča za peko v električni pečici

Ali je šamotna plošča namenjena tudi peki v električni pečici? Zagotovo da. Svojo električno pečico lahko s šamotno ploščo kadarkoli spremenite v krušno peč. Šamotna plošča je skupek toplotne mase – nanj položite ne pečeno hrano, predhodno segret kamen (šamot) pa sam zagotovi dovolj toplotne energije, da se hrana speče. Ni nujno, da vsa ta energije prihaja iz zraka v pečici ali iz toplote, ki jo oddajajo grelni elementi. Pomembno je, da se kamen segreje, preden se nanj položi pica ali druga specialiteta – od kod prihaja toplota, naj bo to plinski plamen ali električno grelno telo, ni niti malo pomembno.

Šamotna plošča v električni pečici ne bo nič tuja, vendar bo prišlo do nekaj kompromisov. Električna pečica se segreje precej počasneje, in če je šamotna plošča velika in težka, bo tudi ta potrebovala več časa, da se segreje. Da boste popolnoma prepričani, da je šamotna plošča dosegla želeno temperaturo, boste morali za to poskrbeti s čim daljšim predgrevanjem. Pečica bo morda namreč trdila, da je segreta do najvišje temperature, preden se šamotna plošča zares segreje na enako temperaturo, ker termostat v pečici meri samo temperaturo zraka.

Prednost uporabe šamotne plošče v električni pečici je ta, da ta bolje zadržuje toploto in nudi na splošno bolj enakomerno segrevanje. Torej, če ste pripravljeni ustrezno predgreti šamotno ploščo, boste dolgoročno od nje imeli veliko korist. Priporočamo, da za peko v električni pečici šamotno ploščo položite v spodnji del pečice. Vstavite ga čim dlje od brojlerja, saj lahko šamotna plošča zaradi toplotnega šoka poči, ko pa je ta na sredini ali dnu pečice, pa vas to ne bi smelo skrbeti. 

Kakšne lastnosti ima šamotna plošča?

Poleg ugodne cene in priročnosti, ki jo nudi šamotna plošča, saj jo lahko hranite kar v pečici ali na vrtnem žaru za mikavno ceno, je njena velika korist tudi tradicija in domač okus pečenih dobrot. Jedi pripravljene na plošči imajo boljši okus, so bolj hrustljave in pečene na nekoliko bolj tradicionalen način.

Šamotna plošča se lahko uporablja tudi za peko na žaru. Čeprav izgleda masivno, pa zahteva vsaj malce nežnosti pri rokovanju, saj je izjemno trdna in lomljiva. Ob velikih temperaturnih spremembah obstaja večja možnost, da šamotna plošča popoka. Šamotne plošče v spletni trgovini v ilovepizza.si so izdelane iz najboljšega izbranega šamota, sušene in segrete na visoki temperaturi in so izredno odporne na temperaturne spremembe, praske in zlom.

Najbolj pomembne lastnosti šamotne plošče so enakomerno segrevanje, absorbiranje vlage in kuhanje brez maščob, kar je bistveno za popolno pečenje. Ognjevarna glina je popolnoma naraven material, zato lahko čez čas pride do barvnih razlik oziroma obarvanosti in manjših nepopolnosti na šamotni plošči. To pa vsekakor ne vpliva na njeno uporabo.

Zakaj se jo uporablja?

Verjetno že vemo, da se največ ljudi s šamotno ploščo rokuje pri peki pic. Pa vendar šamotna plošča omogoča peko tudi drugih kulinaričnih specialitet, ki si jih vaše srce poželi. Šamotna plošča je odličen kuhinjski pripomoček, toda kdo se želi odpovedati dragocenemu prostoru samo zaradi pripomočka, ki nudi le eno vrsto uporabe? Od popolnoma hrustljavega krompirja do pečenega mesa, pogosto spregledana šamotna plošča je veliko bolj vsestranska, kot ste mislili.

Šamotna plošča je zmagovalka kuhinje, ko govorimo o peki hrane. Zahvaljujoč njeni sposobnosti učinkovitega uravnavanje temperature, je podobna peki v ponvi iz litega železa. In pa bonus: uporaba olja ni priporočljiva. Medtem, ko kovinske ponve povzročijo veliko nihanja temperature v pečici, šamotna plošča ohranja enakomerno toploto in posledično zagotavlja bolj enakomerno peko.

Da doživite vso njeno raznolikost, poskusite teh 8 pametnih načinov, pri katerih jo lahko uporabite: peka krompirja in zelenjave, peka žemljic, pečenje kruha in sendvičev, mesa, sladkih penic, piškotov, piščanca, in ogrevanje hrane, ki nam je preostala od prejšnjega dne.

Seveda ni nič narobe, če ta pripomoček uporabite za njegov prvotni namen – pripravo izjemne pice! Upoštevajte nekaj profesionalnih nasvetov kuharskih mojstrov: vedno pustite, da se testo najprej segreje na sobno temperaturo, saj bo z njim lažje delati. Pico pecite dokler ni zlato-rjava in pred peko počakajte dovolj časa, da sta pečica in šamotna plošča dovolj segreti. To vam bo omogočalo, da pripravite pico restavracijske kakovosti.

Kako očistiti šamotno ploščo, da vam čim dalj časa ostane v uporabi?

Šamotna plošča nam priskrbi posebne okuse, prav tako pa zahteva tudi posebno nego. Za razliko od umazane steklene posode za peko, šamotne plošče čez noč ne namakajte v umivalniku z vročo vodo in milnico. Pravzaprav je priporočljivo, da je šamotna plošča izpostavljena čim manjšim količinam vode. Veliko pravilo je tudi, da detergent za posodo držite daleč stran od nje.

Kako torej brez mila in vode očistiti šamotno ploščo? Ali brez občasnega namakanja ne bo polna bakterij in neprijetnih vonjav? No, šamotna plošča je precej drugačna od ljudi. Zmore preživeti izjemno visoke temperature, ki uničijo mikrobe. Bakterije se razmnožujejo med 4°C in 60°C. Jedi na šamotni plošči pa boste pekli pri temperaturah, ki so vsaj trikrat višje od slednje. 

Zavedati se morate, da bo šamotna plošča absorbirala katerokoli snov, s katero jo boste očistili. To lahko potencialno vpliva na okus hrane, preveč vlage pa bo vplivalo na teksturo skorje pice. Vedno se prepričajte, da se je šamotna plošča ohladila, preden jo poskušate očistiti. 

Ko bo čas za čiščenje šamotne plošče, imejte pri roki naslednje pripomočke:

 • Namizno strgalo
 • Topi namizni nož
 • Kovinska ali plastična lopatica
 • Krtača za kamen
 • Brusni papir
 • Zobna ščetka

Nekatera od teh orodij bi lahko opraskala ploščo, zato jih uporabljajte le, ko se želite znebiti zažganih ali zataknjenih kosov hrane in se jih ne morate znebiti na drugačen način.  

Koraki za uspešno čiščenje šamotne plošče so naslednji:

 1. Površino navlažite z majhnim curkom vroče vode. Uporabite je čim manj, ker boste morali šamotno ploščo popolnoma posušiti, preden jo ponovno uporabite ali shranite.
 2. S krtačo za kamen temeljito zdrgnite šamotno ploščo.
 3. Ostanke hrane obrišite z vlažno krpo.
 4. Pustite, da se šamotna plošča posuši na zraku ali jo osušite s čisto brisačo.

Morda vam vode sploh ne bo treba uporabiti, če boste hrano lahko najprej postrgali s krtačo. Nikakor pa plošče ne vstavite v pomivalni stroj. 

Katere produkte vam priporočamo?

Za najbolj kvalitetne izdelke in brezskrben nakup se za nakup šamotne plošče odpravite v spletno trgovino ilovepizza.si. Spletna trgovina ilovepizza.si pod okriljem Pečarstva Hrovat, priznanega slovenskega podjetja, ponuja najboljše pica peči in dodatke za peko pic, med njimi tudi vrhunske šamotne plošče in loparje za pice

V spletni trgovini so vam na voljo različni kompleti za najbolj enostavno peko okusnih pic. Komplet pravokotna šamotna plošča za peko pice ali kruha in lesen lopar PREMIUM bo poskrbel za hudo dobro peko sicilijanske pice. Najbolj priljubljen paket med uporabniki je vsekakor komplet okrogla plošča s premero 38cm in premium leseni lopar. Ugodna cena in priročnost bosta poskrbeli, da bo vaša izkušnja z izdelki v kompletu, vrhunska. 

Za tiste, ki se zanimate zgolj za šamotno ploščo, sta v ponudbi dve šamotni plošči. Okrogla plošča Hrovat s premerom 38 centimetrov je korideritna plošča, ki ne sme manjkati v vaši kuhinji. Šamotna plošča iz kamna (koridieritni material) je primerna za peko več pic zapored. V nasprotju z nekaterimi drugimi materiali kordierit ne absorbira preveč toplote. Zaradi visoke zmogljivosti vpijanja vlage bo skorja na pici še bolj hrustljava.

Šamotna plošča za peko pice ali kruha pravokotne oblike, ki jo obožuje tudi CoolFotr, je izdelana iz stiskanega pečarskega šamota. Odlikuje jo gladka površina na obeh straneh plošče ter ročno brušeni robovi. Je sijajna izbira za nepozaben okus jedi.

V ponudbi sta tudi lesen lopar premium in komplet PIZZA CASA za peko pice ali kruha v kaminu ali peči, ki je zasnovan tudi za največje mojstre peke. 

Strokovni svetovalci v spletni trgovini vam bodo pomagali pri izbiri pravega artikla za vaše potrebe.