DOBAVA NOVIH OONI PEČI KMALU!!

Kako očistiti šamotno ploščo, da vam čim dalj časa ostane v uporabi?

Kako očistiti šamotno ploščo

Razumevanje pravilne nege in čiščenja šamotne plošče je ključno za njeno dolgotrajno uporabo in ohranjanje kakovosti. Šamotna plošča, znana po svoji sposobnosti, da prinese edinstvene okuse v vaše jedi, zahteva posebno pozornost, ki se razlikuje od običajnih kuhinjskih pripomočkov. V nasprotju s stekleno posodo, ki jo lahko namakate čez noč, šamotne plošče nikoli ne smete namakati v vroči vodi z milom. Voda je za šamotne plošče dejansko bolj škodljiva kot koristna, zato je pomembno, da jih izpostavljate čim manjši količini vode. Prav tako je nujno, da se izogibate uporabi detergentov za posodo, saj lahko ti vplivajo na okus vaših jedi.

KAZALO

Torej kako očistiti šamotno ploščo brez uporabe mila in vode?

Morda se sprašujete, ali bo plošča brez občasnega namakanja postala gojišče bakterij in neprijetnih vonjav. Vendar je šamotna plošča zasnovana tako, da prenese izjemno visoke temperature, ki so učinkovite pri uničevanju mikrobov. Bakterije se najbolj razmnožujejo pri temperaturah med 4°C in 60°C, medtem ko boste šamotno ploščo uporabljali pri veliko višjih temperaturah, ki so dovolj visoke, da uničijo morebitne mikrobe.

Tako, da preden začnete s čiščenjem, se prepričajte, da se je šamotna plošča popolnoma ohladila. Za čiščenje pripravite naslednje pripomočke: 

  • Namizno strgalo
  • Topi namizni nož
  • Kovinska ali plastična lopatica
  • Krtača za kamen
  • Brusni papir
  • Zobna ščetka

Nekatera od teh orodij bi lahko opraskala ploščo, zato jih uporabljajte le, ko se želite znebiti zažganih ali zataknjenih kosov hrane in se jih ne morate znebiti na drugačen način. 

Koraki za uspešno čiščenje šamotne plošče

Da bi zagotovili optimalno čiščenje in vzdrževanje vaše šamotne plošče, sledite tem preprostim, a učinkovitim korakom:

  1. Nežno navlažite površino: Začnite s tem, da površino šamotne plošče rahlo navlažite z majhnim curkom vroče vode. Pomembno je, da uporabite čim manj vode, saj mora biti plošča pred ponovno uporabo ali shranjevanjem popolnoma suha.

  2. Temeljito zdrgnite s krtačo za kamen: Uporabite krtačo za kamen, da temeljito očistite površino šamotne plošče. Ta korak je ključen za odstranjevanje trdovratnih ostankov hrane in drugih nečistoč.

  3. Odstranite ostanke hrane z vlažno krpo: Po temeljitem čiščenju s krtačo uporabite vlažno krpo, da obrišete morebitne preostale drobce hrane ali umazanijo.

  4. Posušite šamotno ploščo: Po čiščenju pustite, da se šamotna plošča popolnoma posuši na zraku. Če želite pospešiti postopek, lahko uporabite čisto brisačo za nežno sušenje.

V nekaterih primerih morda ne bo potrebno uporabiti vode, še posebej, če lahko ostanke hrane učinkovito odstranite s krtačo. Pomembno je tudi, da se izogibate uporabi pomivalnega stroja za čiščenje šamotne plošče, saj lahko to povzroči poškodbe ali zmanjša njeno učinkovitost.

Z rednim in pravilnim čiščenjem bo vaša šamotna plošča ohranila svojo kvaliteto in funkcionalnost, kar vam bo omogočilo, da boste še naprej uživali v pripravi okusnih jedi.

Če vas zanima kako izgleda priprava in peka pice s šamotno ploščo, pa si lahko pogledate video:

Kontaktirajte nas
ilovepizza.si
Grobeljska cesta 2
1234 Mengeš
Pon
7-16h
Tor
7-18h
Sre
7-16h
Čet
7-18h
Pet
7-16h
Sob, Ned, prazniki
zaprto

I Love Pizza © 2023 Vse pravice pridržane.

Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.